• چهارشنبه, ۰۸ تیر ۱۴۰۱ - 2022 June 28
کد خبر: 429329
تاریخ انتشار: چهارشنبه, ۰۴ خرداد ۱۴۰۱ ۱۲:۳۰

دست بودا؛ میوه ای ناشناخته که شما را شگفت زده خواهد کرد

درخت دست بودا, پنجه بودا چیست, خواص میوه پنجه بودا

خواص دست بودا

 

دست بودا یا سیتروس انگشتی ، یکی از میوه های خانواده مرکبات است که بسیار معطر بوده و خواص زیادی برای سلامت بدن دارد ولی از آنجا که پالپ میوه بسیار کم است و بیشتر حجم آن را پوستش تشکیل میدهد ، کمتر بین مردم جهان شناخته شده  است. 

دست بودا ( به انگلیسی : Buddha’s Hand ) یا سارکوداکتیلیس (به انگلیسی : Sarcodactylis) یا سیتروس انگشتی (به انگلیسی : fingered citron) میوه ای ناشناخته است که شما را شگفت زده خواهد کرد.

 

سارکوداکتیلیس در بسیاری از زبان ها از جمله انگلیسی ، چینی ، ژاپنی ، کره ای ، ویتنامی و فرانسوی به نام دست بودا شناخته می شود. 

برخی از فواید سلامتی دست بودا عبارت است از کاهش درد ، تسکین ناراحتی های دستگاه گوارش ، تقویت سیستم ایمنی بدن ، کاهش التهاب ، کاهش فشار خون و از بین بردن بیماریهای تنفسی. 

 

میوه دست بودا با نام علمی سیتروس مدیوال ( به انگلیسی : Citrus medieval ) یا سیتروس مدیکا ( به انگلیسی : Citrus medica  ) شناخته می شود. از آنجا درخت این میوه در محدوده کوچکی پرورش داده می شود و مقدار قابل مصرف میوه بسیار کم است ،  احتمال این که تا به حال نام این میوه را نشنیده باشید زیاد است. 

 

سارکوداکتیلیس یا دست بودا ، از خانواده مرکبات است و به دلیل این که به بخش های  بلند و باریک شبیه به انگشتان دست تقسیم شده است ، به این نام شناخته می شود. 

انگشتان میوه در گونه های مختلف میتواند به حالت باز شده ، چسبیده به هم یا نیم انگشتی دیده شود. این میوه بومی هند و چین است و از دیرباز در مراسم مذهبی بودائیان مورد استفاده قرار میگرفته است. 

 

این گیاه عمدتا در مناطق معتدل چین و هند و بخش هایی از سواحل غربی آمریکای شمالی رشد می کند ولی صادرات آن نسبتا محدود است. 

امروزه کشاورزان چینی حداقل 6 نوع متمایز از دست بودا را در 5000 هکتار در جنوب شانگهای می کارند. حدود اواسط و اواخر دهه 80 بود که این میوه به صورت تجاری در کالیفرنیا کشت شد و تا سال 2008 حداقل 25 هکتار به کشت این میوه اختصاص داده شده است. ارتفاع درختچه سیتروس انگشتی بین 6 – 12 فوت است. 

 

این میوه علاوه بر مصرف خوراکی ، مصرف دارویی هم دارد و بوی شیرین مرکباتی آن  باعث شده  است که در صنعت عطرسازی مورد استفاده قرار بگیرد. 

درخت سارکوداکتیلیس مانند دیگر مرکبات حالت درختچه ای با شاخه های بلند و نامنظم پوشیده از خار دارد.

 

برگهای آن دراز و بزرگ به رنگ سبز کم رنگ است که حدود 4 – 6 اینچ رشد میکنند. گلهای سفید و معطر آن از بیرون مایع به ارغوانی هستند و به صورت خوشه ای رشد میکنند. این گیاه به یخبدان و گرمای شدید و خشکی حساس است و در اب و هوای معتدل رشد میکند.

درخت این گیاه را میتوان با جدا کردن شاخه های 2 – 4 ساله پرورش داد. 

 

درخت دست بودا, پنجه بودا چیست, خواص میوه پنجه بودا

مزه میوه دست بودا

 

طعم و مزه دست بودا

انگشتان میوه فقط حاوی قسمت سفید میوه هستند که گاهی ممکن است کمی پالپ اسیدی در آن ها دیده شود ولی اغلب آنها کاملا بدون آب و برخی بدون دانه هستند. 

آب میوه دست بودا بسیار ناچیز است و معمولا پالپ کمی دارد و بدون هسته است. طعم تلخ و شیرینی یا نیمه تلخ دارد به همین دلیل مصرف آن فراگیر نشده است و توزیع محدودی دارد. 

 

روش های مصرف میوه دست بودا

میوه دست بودا را می توان به صورت تازه یا خشک شده استفاده کرد ، میوه خشک شده دست بوده معمولا برای تهیه دم نوش های مختلف استفاده می شود یا این که پودر می شود و در ترکیب ادویه های معطر یا داروهای سنتی مورد استفاده قرار می گیرد. 

 

خوشبو کننده

این میوه بسیار معطر است و در چین و ژاپن برای تزئین یا برای خوشبو کردن اتاق ها و وسایل شخصی و کمد لباس ها از آن استفاده می شود. حتی میتوانید مقداری از پوست آن ها هنگام شستشوی لباسها در ماشین لباسشویی بیندازید تا رایحه اش روی لباسهایتان ماندگار شود. 

 

مراسم مذهبی 

در چین میوه دست بودا نماد شادی ، طول عمر ، ثروت  و خوشبختی است و به عنوان هدیه سال نو و هدیه سنتی معبد به حساب می آید. طبق سنت بودا ترجیح می دهند که انگشتان میوه در موقعیت بسته بشد تا باز زیرا دستهای بسته نماد دعا کردن برای بوداست. 

محبوبیت این میوه گستردگی جهانی ندارد ولی اخیرا به دلیل خواص درمانی فراوان و خواص ارتقا دهنده سلامتی مورد توجه قرار گرفته است. 

 

 طریقه مصرف دست بودا, مربای دست بودا, خواص دست بودا

تهیه کوکتل دست بودا

 

تهیه کوکتل دست بودا

برای تهیه کوکتل سارکوداکتیلیس میتوانید یک چهارم فنجان از سارکوداکتیلیس رنده شده یا چرخ شده را به همراه 1 قاشق چایخوری آب لیمو یا آب ماندارین ، 150 میلی لیتر نوشابه یا آب  گازدار ، تعدادی برگ نعنا و 1 قاشق غذاخوری شکر و تکه های یخ مخلوط نمایید و نوش جان کنید. 

 

عصاره گیری دست بودا

برای گرفتن اسانس بسیار معطر و با کیفیت دست بودا میتوانید نوشیدنی دلخواه خود را در شیشه ای بریزید و سیتروس انگشتی را ساطوری کنید و در به شیشه اضافه نموده درش را ببنید و چند بار تکان دهید و سپس به مدت 1 – 2 هفته در جایی خنک قرار بگیرید تا اسانس میوه کاملا خارج شود. سپس صاف کنید و برای تهیه یک کوکتل جدید به جین یا نوشابه جدیدتان اضافه کرده و به همراه مقداری ریحان تازه میل نمایید. 

 

تهیه مارمالاد و آبنبات

پوست سیتروس انگشتی بر خلاف سایر مرکبات تلخ نیست و کاملا شیرین و آبنباتی است.  در آشپزی سنتی چین ، دست بودا را به شکل گل و پرنده برش می زده اند و در عسل میجوشانده اند و در ضیافت های شاهانه برای تزئین میز از آن استفاده می کرده اند شما هم میتوانید برای تهیه آبنبات های خوشمزه و زیبا سیتروس انگشتی را به شکل های دلخواه برش بزنید و در آب و شکر بجوشانید تا غلیظ شود.

 

طعم دهنده و مرینیت

از سیتروس انگشتی میتوانید به عنوان جایگزین پوست مرکبات در تمام دستور پخت ها ، کیک ها ، وافل ، دسرها یا برای طعم دار کردن سالاد ها و سس ها استفاده کنید. 

برای تهیه یک مرینیت خوشمزه و خوش عطر با سیتروس انگشتی میتوانید از ترکیب کمی رنده پوست سیتروس ، روغن زیتون ، آب لیمو ، نمک ، سرکه بالزامیک ، آویشن خرد شده و سیر استفاده کنید. اجازه دهید این مرینیت به مدت یک شب در یخچال بماند و سپس برای مرینیست انواع گوشت و کباب ها و غذا ها از آن استفاده کنید. 

 

مارمالد دست بودا, دست بودا, میوه دست بودا

خواص دارویی میوه دست بودا

 

خواص دست بودا برای سلامت 

از پالپ و پوست میوه سارکوداکتیلیس ( به انگلیسی : Sarcodactylis ) میتوان برای اثرات دارویی مختلف استفاده کرد. 

دست بودا ممکن است مواد مغذی زیادی نداشته باشید با این حال حاوی مقادیر زیادی ویتامین ث ، کلسیم و فیبر غذایی است و فاقد هر گونه چربی ، کربوهیدرات و پروتئین است. 

 

تسکین درد با دست بودا

هزاران سال است که از دست بودا برای تسکین درد استفاده می شود. 

ترکیبات آلی معطر شیمیایی موجود در آن از جمله لیمونین ، کومارین ، برگاپتین و دیوسمین داروای تسکین دهنده درد هستند و همچنین خاصیت ضد التهابی داشته و تورم و درد ناشی از جراحت ، بریدگی ، جراحی ، کبودی، زخم و رگ به رگ شدن  را کاهش دهد .

برخی معتقدند که این میوره میتواند سرعت بهبود زخم و تغییر رنگ کبودی را بهبود دهد. 

 

درمان مشکلات تنفسی با دست بودا

رایج ترین استفاده از دست بود ا برای بیماری های تنفسی است. این مویه حاوی ترکیب الکلی ملایمیاست که به عنوان خلط آور برای درمان بیماریهای تنفسی عمل میکند. دست بودا یک میوه خلط آور است و برای درمان سرفه بیش از حد همراه خلط  ، یک درمان سریع و بدون درد محسوب می شود. 

 

خیساندن میوه در یک کاسه آب و شکر میتواند تاثیر آن را بیشتر کند. 

استفاده از آن به پاک کردن خلط از حلق کمک میکند وتنفس را آسان مینماید. تا حدودی به درمان آسم کمک کرده و درد را تسکین میدهد. 

 

کاهش مشکلات گوارشی با دست بودا

اگر از ناراحتی معده ، اسهال ، گرفتگی دستگاه گوارش ، نفخ یا یبوست رنج می برید ، دست بودا میتواند درمان مناسبی برای شما باشد. سارکوداکتیلیس میتواند التهاب مخاط معده را کاهش داده و عضلات روده را آرام کند تا فرایند هضم و دفع به شکل معمول انجام شود. 

 

مقدار بالای فیبر غذایی آن باعث افزایش بیشتر جذب مواد  مغذی در روده شده و جریان غذا در روده بزرگ را تسهیل می کند و به درمان یبوست و جذب بهتر مواد مغذی کمک می نماید. 

 

خواص میوه پنجه بودا, فواید درمانی دست بودا, مارمالد دست بودا

فواید سلامتی دست بودا

 

کاهش ناراحتی های قاعدگی با دست بودا

در طب سنتی هند و چین مدت هاست که از دست بودا برای درمان سندرم پیش از قاعدگی استفاده می شود.  مصرف این میوه میتواند گرفتگی های قاعدگی ، خونریزی و تغییرات خلقی پیش از قاعدگی را تعدیل کند.  ماهیت ضد التهابی میوه همراه با خواص آنتی اکسیدانی که دارد یک راه حل عالی برای تسکین سندرم پیش از قاعدگی است. 

همراهی خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهاب دست بودا برای آرام کردن عضلات زیر شکم مفید است و درد را کاهش میدهد. 

 

تقویت سیستم ایمنی با دست بودا

سارکوداکتیلیس دارای یک پلی ساکارید خاص است که به طور واضح باعث تحریک فعالیت ماکروفاژها ( گلبولهای سفید درشت خوار ) و افزایش سرعت و کارایی سیستم ایمنی مربوط به آن ها می شود. گرچه مصرف دست بودا در واقع یک اقدام پیشگیرانه برای حفظ سلامت کلی بدن محسوب می شود ولی مصرف آن هنگام ابتلا به سرماخوردگی ، کرون و آنفولانزا میتواند به طرز قابل توجهی باعث تسریع بهود بیماری شود. 

ویتامین ث موجود در آن با عفونت ها مبارزه کرده و ازبدن در برابر حملات میکروبی محافظت میکند. 

 

 مارمالد دست بودا, دست بودا, میوه دست بودا

یکی از خواص دست بودا کاهش فشار خون است 

 

کاهش فشار خون با دست بودا

عصاره دست بودا مانند داروهای گشاد کننده عروق عمل میکند و عروق کرونر را ریلکس و گشاد کرده و گردش خون را افزایش داده و به طور موثری فشار خون را کاهش میدهد و احتمال ابتلا به تصلب شرائین، حمله و سکته قلبی را کاهش میدهد. مصرف منظم سارکوداکتیلیس به طور قابل توجهی فشار روی سیستم قلبی عروقی را کاهش داده و کمک میکند زندگی سالم طولانی تری داشته باشید.  

 

فواید آنتی اکسیدان دست بودان

دست بودا سرشار از ویتامین ث است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و بدن را از رادیکال های آزاد پاک میکند و از اسیب استرس اکسیداتیو سلول های و بافت ها جلوگیری می نماید. این فرایند به بدن در مبارزه با عفونت ها کمک کرده ، خطر سرطان را کاهش میدهد و پیری سلولهای پوست را به تاخیر می اندازد و در نتیجه به زیبایی و جوان ماندن پوست کمک میکند. ترکیب لیمونین دارای خوص ضد سرطانی است که به طور خاص با سرطان سینه و تومورهای روده بزرگ مبارزه می کند. 

 

فواید درمانی دست بودا, مارمالد دست بودا, دست بودا

کاهش کلسترول با دست بودا

 

کاهش کلسترول با دست بودا

دست بودا حاوی پکتین است که به طرز قابل توجهی سطح کلسترول خون را کاهش میدهد. گردش خون مناسب را حفظ میکند و متابولیسم چربی را بهبود میدهد و از رسوب چربی بر دیواره عروق خونی پیشگیری کرده و از سلامت قلب محافظت  مینماید. 

 

کاربرد دست بودا در طب سنتی چین

در طب سنتی چین از دست بودا به عنون گیاهی برای درمان التهاب کبد ، ریه و طحال استفاده می شود. سایر کاربردهای میوه دست بودا در طب سنتی چین عبارت است از :

- درمان استفراغ

- درمان درد معده

- کاهش اشتها

- کاهش درد سینه

- کاهش تورم و درد عضلات

 

هشدار مصرف دست بودا

گرچه هزاران سال استفاده از این میوه در طب سنتی هند میتواند نشانه ای از اثر بخشی آن باشد ولی علیرغم فواید زیادی که در مورد این میوه گفته می شود بسیاری از آن ها هنوز به مرحله تایید علمی نرسیده اند. 

 

همیشه قبل از استفاده از یک میوه جدید به خصوص میوه ای قدرتمند  مانند دست بودا به رژیم غذایی خود بهتر است با پزشکتان مشوت کنید. 

اگر فشار خون پایینی دارید ، مصرف این میوه میتواند باعث افت فشار خونتان شود و انتخاب عاقلانه ای برای شما محسوب نمی شود. 

 

دست بودا,خواص دست بودا

دستور تهیه آبنبات سیترون انگشتی

 

طرز تهیه آبنبات سیترون انگشتی

سیترون انگشتی تازه 2 عدد معادل 240 گرم شکر 3 فنجان معادل 600 گرم + 1 فنجان معادل 100 گرم  آب 2 فنجان معادل 500 میلی لیتر سیروپ ذرت در صورت تمایل 1 قاشق غذاخوری

برای تهیه آبنبات سیترون بهتر است از انواعی که انگشتان کاملا بسته دارند استفاده کنید. 

 

سیترون را به اندازه معکب های 2 سانتی برش بزنید و در یک قابلمه بزرگ بریزید و به قدری آب اضافه کنید که کاملا روی میوه ها را بپوشاند و به مدت 30 – 40 دقیقه روی حرارت متوسط بجوشانید تا کاملا شفاف شوند. 

سیترون را آبکش کنید و به همراه 3 فنجان شکر ، 2 فنجان آب و سیروپ ذرت در یک قابلمه بریزید. 

 

دماسنج مخصوص آبنبات را کنار قابلمه نصب کنید و روی حرارت بپزید تا به دمای 110 درجه سانتیگراد یا 230 درجه فارنهایت برسد. 

اگر دماسنج ندارید میتوانید تا زمانی که تقریبا تمام آب شربت بخار شود و سیتروس ها به کف قابله بچسبند به پخت ادامه دهید. هنگامی که کاملا آب شربت بخار شد هر از گاهی آبنبات ها را هم بزنید تا کاملا سفت شوند ولی نسوزند. 

 

حرارت را خاموش کنیدو اجازه دهید 1 ساعت به همان شکل باقی بماند.

سپس سیترون ها را به یک آبکش منتقل کنید و یک روز کامل صبر کنید تا خشک شوند هر از گاهی هم بزنید تا حد ممکن شکرها از اطراف آبنبات ها جدا شود.

 

شکر ها را میتوانید برای مصرف در شیرینی ها یا شربت ها کنار بگذارید. 

آبنبات ها را به شیشه ای تمیز منتقل کنید و در یخچال بگذارید. 

آبنبات سیترون به مدت 1 سال در یخچال ماندگاری دارد. 

 

پنجه بودا چیست, خواص میوه پنجه بودا, فواید درمانی دست بودا

مارمالاد دست بودا

 

طرز تهیه مارمالاد سیترون انگشتی

سیترون انگشتی تازه 1 عدد

شکر 3 فنجان

گلوکز یا سیروپ ذرت یک چهارم فنجان   آی 4 فنجان  هل خرد شده 1 عدد آب مرکبات تازه  1 فنجان سرکه بالزامیک 2 قاشق غذاخوری 

با یک پوست کن ، سیتروس انگشتی را به حالت نواری برش بزنید و به همراه سایر مواد به جز سرکه بالزامیک در قابلمه بریزید روی حرارت ملایم به جوش آورید. 

شعله را کم کنید و به مدت 45 دقیقه بجوشانید و هر از گاهی هم بزنید تا حجمش نصف شود. 

 

سرکه بالزامیک را اضافه کرده و 10 دقیقه دیگر به جوشاندن ادامه دهید تا کاملا غلیظ شود  و رنگ کاراملی بگیرد یا این که دمای ترمومتر آبنبات به 220 درجه برسد. 

مارمالاد داغ را داخل شیشه بریزید و درش را ببندید و صبر کنید کاملا سرد شود سپس دریخچال نگهداری نمایید .

مارمالاد شما بعد از 1 هفته آماده مصرف است. 

 

 


منبع: http://www.beytoote.com/cookery/khavas-ghaza/buddha01-hand.html
بازدید: 617

تعداد نظرات: 0
منتشر نشده: 0

کد امنیتی
کد جدید




Scroll to Top