پرورش گیاه پاپیتال
گیاه پاپیتال با نام علمی Hedera Helix از جمله ی گیاهان همیشه سبز و از خانواده آرالیاسه (Araliaceae) می باشد.
گیاه پاپیتال از گیاهان بومی اروپا و غرب آسیا به شمار می رود که آن را با نام های دیگری همچون عشقه، دار دوست، پیچک اروپایی و یا پیچک انگلیسی نیز می شناسند. گیاه پاپیتال رشد بسیار سریعی دارد و در کشور انگلیس به وفور یافت می شود به همین دلیل به آن پیچک انگلیسی هم می گویند.
این گیاه در زبان انگلیسی با نام هایی همچون Common Ivy, English Ivy, European Ivy و یا Ivy شناخته می شود. اگر به فیلم های انگلیسی نگاه کنید حتما این گیاه را مشاهده می کنید. عموما از این گیاه برای پوشش دیوارها و عایق بندی و همچنین زینت بخشیدن به باغچه ها استفاده می کنند.
حال اگر تمایل دارید اطلاعات خود را در مورد ویژگی و نوع پرورش و تکثیر آن افزایش دهید می توانید با ما در ادامه ی مطلب همراه باشید.
ویژگی های ظاهری گیاه پاپیتال
ویژگی های ظاهری گیاه پاپیتال یا عشقه
از ویژگی های ظاهری این گیاه می توان به رنگ برگ هایش اشاره کرد که معمولا سبز و یا سبز و سفید می باشد. برگ های این گیاه دارای بریدگی هایی در کناره ها هستند. زمانی که این گیاه، بالغ می شود رنگ برگ های آن، تیره تر و ضخیم تر می شود. ساقه ی پاپیتال، دائمی است و می تواند از فنس و دیوار بالا رود. در واقع، پاپیتال یک گیاه رونده است به همین دلیل از آن به عنوان یک گیاه پوشش دهنده استفاده می شود.
این گیاه به سه نوع پاپیتال سمی، تزئینی و پرورشی تقسیم می شود. علاوه بر این، پاپیتال دارای خاصیت درمانی هم می باشد و می توان با برگ خشک شده ی آن به درمان کیسه صفرا، ترمیم و مداوای زخم های عمقی، تحریک کبد و پاکسازی پوست های سطحی کمک کرد. مقاومت بسیار بالا در برابر شرایط محیطی مختلف، از دیگر ویژگی های این گیاه رونده می باشد به همین دلیل می تواند خود را با اغلب شرایط محیطی سخت سازگار کند.
رشد این گیاه در ابتدا بسیار کند است اما رفته رفته رشد آن به شدت افزایش می یابد. زمان گلدهی پاپیتال از اوایل پاییز شروع می شود و در اواسط همین ماه به پایان می رسد. گل های این گیاه، نیم کروی هستند و بویی به مانند عسل دارند.
شرایط نگهداری و پرورش گیاه پاپیتال
گیاه پاپیتال نیز به مانند بسیاری از گیاهان نیازمند برخی شرایط برای رشد و پرورش است که از جمله ی آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• دمای مناسب
• نور کافی
• آبیاری
• هرس کردن
• خاک مناسب
• کوددهی
نور مناسب برای پرورش گیاه پاپیتال
نور مناسب برای پرورش گیاه پاپیتال
این گیاه برای رشد و گلدهی بهتر نیاز به نور مناسب دارد لذا بهتر است آن را در محیطی قرار دهید که در چند ساعت از روز در مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. با این احتساب، محیط های بیرونی برای این گیاه مناسب تر ز محیط های داخلی حتی با نورگیری مناسب است.
حتی نوع ابلق پاپیتال به نور بیشتری نسبت به پاپیتال سبز دارد که اگر این نور فراهم نشود تمام برگ های آن می ریزند و رنگ آن ها سبز می شود. البته باید این نکته را یادآوری کنیم که نور مستقیم خورشید در فصول گرمی همچون تابستان، به هیچ وجه برای این گل مناسب نیست. اما به طور کلی باید گفت، این گیاه، بسیار سازگار است و حتی در سایه نیز رشد خوبی دارد و در هر نوع خاکی رشد می کند.
آبیاری مناسب برای پرورش گیاه پاپیتال
این گیاه نیز به مانند هر گیاه دیگری برای رشد نیاز به آب دارد اما از غرق آب شدن، خوشش نمی آید و تنها باید خاک آن را مرطوب نگه دارید. به طور کلی در زمان آبیاری عشقه یا پاپیتال بهتر است به نکات زیر توجه کنید:
• با اینکه این گیاه، آب دوست است اما در خشکی هم از خود مقاومت نشان می دهد. البته تا حدی می تواند خشکی را تحمل کند و اگر میزان خشکی از نظر زمان، بیش از حد باشد برگ های آن تیره می شوند.
• در طرف مقابل، به هیچ وجه نباید این گیاه را غرق آب کنید چرا که ریشه های آن پوسیده می شوند.
• لذا با توجه به نکات بالا بهترین راهکار این است قبل از آبیاری، ابتدا خاک آن را چک کنید که در صورت خشک بودن آن را آبیاری کنید.
• نکته ی مهم دیگر در مورد آبیاری پاپیتال این است که در فصول گرم از آبیاری بر روی برگ های آن بپرهیزید چرا که سبب سوختگی برگ های آن می شوید.
• همچنین اگر این گیاه را در گلدان کاشته اید بهتر است از سینی آب یا سنگریزه استفاده کنید تا کف گلدان در تماس مستقیم با آب نباشد. با این روش، رطوبت مورد نیاز گیاه از طریق تبخیر آب تامین می شود.
• همچنین باید بدانید در فصول گرم سال، هفته ای 2 بار و در فصول سرد، هفته ای یک بار این گیاه را آبیاری کنید.
به طور کلی باید بدانید که آبیاری این گیاه باید با دقت بالایی انجام شود.
رطوبت مورد نیاز برای پرورش گیاه پاپیتال
رطوبت مورد نیاز برای پرورش گیاه پاپیتال
تنظیم رطوبت یکی دیگر از فاکتورهای مهم در زمان رشد و پرورش این گیاه است که باید به آن دقت کنید. با توجه به منشا این گیاه می توان نتیجه گرفت که پاپیتال، رطوبت دوست است به همین دلیل می تواند در رطوبت بین 50 تا 70 درجه رشد نماید.
حال اگر در محیطی زندگی می کنید که چنین رطوبتی ندارد می توانید از همان روش سینی ﺁب یا سنگ ریزه که به روش جزیره ای معروف است این رطوبت را مهیا کنید. تبخیر شدن آب داخل سینی این رطوبت مورد نیاز را فراهم می کند.
همچنین برای اینکه این رطوبت را حفظ کنید می توانید از غبارپاشی نیز استفاده نمایید. البته باید بدانید در تابستان 2 بار در هفته و در زمستان 1 بار در هفته این کار را انجام دهید.
دمای مناسب برای پرورش گیاه پاپیتال چقدر است؟
مناسب ترین دما برای نگهداری این گیاه بین 8 تا 25 درجه سانتی گراد است. حال اگر این گیاه را در گلدان کاشته اید می توانید هم در فصل زمستان و هم تابستان آن را به داخل منزل بیاورید. ولی اگر آن را در باغچه کاشته اید و نمی توانید گیاه را جا به جا کنید بهتر است بر روی آن یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و چند سوراخ تهویه برای آن ایجاد کنید. برای دوام پاپیتال در فصل تابستان بهتر است شب ها آن را غبارپاشی کنید.
خاک مناسب برای رشد و پرورش گیاه پاپیتال
هر گیاهی برای رشد نیاز به خاک مناسب دارد و طبیعتا پاپیتال نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد اما نکته قابل توجه در مورد این گیاه این است که پاپیتال با اغلب خاک ها سازگار است و در هر نوع خاکی رشد می کند.
اما اگر می خواهید این گیاه، رشد سریع و بهینه تری داشته باشد می توانید از خاک سبک و غنی از مواد غذایی استفاده کنید. برای این کار می توانید به خاکتان، شن و مقداری پیت ماس اضافه کنید. همچنین به دلیل اینکه این گیاه به غرق آب شدن بسیار حساس است بهتر است خاکتان از زهکشی خوبی برخوردار باشد.
تکثیر گیاه پاپیتال با قلمه زدن
نحوه تکثیر گیاه پاپیتال
شما می توانید این گیاه را از طریق دو روش زیر تکثیر نمایید:
• قلمه زنی ساقه: بهترین زمان برای تکثیر پاپیتال به این روش، فصل بهار و تابستان است چرا که در این فصول، سرعت ریشه زایی افزایش می یابد. بعد از اینکه قلمه های مناسب را جدا کردید آن ها را در خاک مرطوب قرار دهید و سپس به دور از نور مستقیم خورشید شرایط مناسب برای رشد آن ها را فراهم نمایید.
• روش دو قلمه گیری: بهترین زمان برای تکثیر پاپیتال به این روش، اواخر مرداد تا اواخر مهر است. در این بازه زمانی، قلمه ها را آماده کنید و آن ها در خاکی حاوی ماسه و پیت ماس و به دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید. حدود4 تا 6 هفته برای ریشه زایی این قلمه ها زمان لازم است. بعد از آن در فصول پاییز و بهار می توانید آن ها را به زمین اصلی منتقل کنید.